Kapel Hospice

Die kapel is toegewijd aan Sint-Amandus
Het is een complex bakstenen gebouw met neoromaanse inslag, volgens opschrift gevelsteen, ingemetseld in de voorgevel der kapel, daterend van 1877 naar ontwerp van architect M. De Noyette. Vleugel van twee bouwlagen, nok parallel met de straat, met uitspringende hoekrisalieten onder schild- en zadeldaken (pannen). Haaks middenvoor ingeplante kapel met aan de straat palende voorgevel, onder zadeldak (leien).
Eénbeukige kapel van vijf traveeën met kleine achtkantige klokkentoren ter bekroning van de afgeknotte voorpuntgevel. Voorgevel met arduinen sokkel, hoeksteunberen, schouderstukken op natuurstenen imposten en dito topaflijning. Rondboogvormig portaal met arduinen omlijsting waarin rechthoekige deur met latei op imposten, driekwartzuiltjes in de uitgeholde dagkanten en Heilige Amandus tussen engelen in halfverheven reliëf voorgesteld in het boogveld. Bekronend roosvenster ingeschreven in spaarveld met gelijkaardige omlijsting als het portaal.

Het Genees- en Heelkundig Instituut Sint-Amandsberg van de zusters Heilige Vincentius a Paulo van Wachtebeke, evolueerde van Hopice, naar kliniek met moederhuis en is nu het RVT-Heiveld, die in 2001 flink is kunnen uitbreiden met serviceflats, dank zij een schenking van mevrouw Marcelle Wibier, dochter van de bloemist Georges Wibier. Het lokale dienstencentrum draagt nu de naam LDC-Wibier.

Geolocatie
51.067743920961, 3.7614442889026
Locatie
Antwerpsesteenweg
Status
actueel
Toegankelijkheid

te zien vanop de openbare weg, soms open bij gelegenheden zoals tentoonstelling.