Heusden

In de geschiedenis van de Oost-Oudburg is Heusden een buitenbeentje. Waar Heusden oorspronkelijk behoorde tot de Sint-Baafsabdij, was het dorp reeds in de 13de eeuw in het bezit van de Gentse burggraaf. In 1212 noemde Zeger III, burggraaf van Gent, zichzelf reeds "dominus de Hosdain", een titel die hij zich via zijn vrouw Beatrijs van Heusden kon toeëigenen.
Heusden werd pas echt op de historische kaart gezet toen de zusters van Onze-Lieve-Vrouw ten Bosse zich in 1246 van Lokeren-Oudenbos naar hun nieuwe abdij in Heusden verplaatsten, ongeveer op de plaats van de huidige Bosseveerhoeve. Na de verwoesting van de abdij in 1579 werd het klooster overgeplaatst naar Gent.
De oude parochiekerk wordt reeds vermeld in de 12de eeuw en stond aan een driehoekig dorpsplein dat tot op vandaag nog steeds herkenbaar is.
Heusden telde heel wat verspreide landbouwnederzettingen waarvan sommige zich in de loop van de geschiedenis ontwikkelden tot riante landelijke kastelen. In 1921 verloor Heusden een deel van zijn grondgebied door de oprichting van de gemeente Beervelde. In het fusiejaar 1976 werd de gemeente Heusden samen met de gemeente Destelbergen één gemeente, die Destelbergen werd genoemd.

Toeristisch:

  • Kerk: Heilig-Kruis
  • Natuurgebied Damvallei
  • Bosseveerhoeve
  • Dieren- en attractiepark Harry Malter