Zeveneken

Mariakapelletje

In de gevel van het huis nr. 18 aan de Beerveldse Baan is er aan de rechterkant net onder de dakgoot een klein ingewerkt kapelletje te zien.

Vermoedelijk met een beeldje van een man met kind op de rechterarm.

Mariagrot

In de kloostertuin in Zeveneken was er eveneens een Mariagrot.

In 2000 werd het Mariabeeld (grootte: 85 cm) teruggeplaatst nadat het door Visspoel Albert werd gerestaureerd.

Kamerkapelletje voor Maria

In de slaapkamer van de in 2013 overleden Albert Visspoel uit Zeveneken was er in een muur een kapelletje uitgewerkt. Daarin stond een zwarte Onze-Lieve-Vrouw in was.

Calvarie achter de kerk

De calvarie met beenderhuis werd in het laatste kwart van de 18e eeuw opgericht aan de noordoostkant van de noordelijke zijbeuk. Toen in 1845 pastoor Augustinus Vermeulen op die plaats een nieuwe sacristie liet bouwen, werd de calvarie met beenderhuis verplaatst naar de oostkant van de noordelijke zijbeuk, op de plaats waar pastoor Wauman in 1818 een bloemenhof-begraafplaats had aangelegd. In november 1993 werd de calvarie gerestaureerd door Maurits Mees. De calvarie werd in 2020 volledig hersteld door de firma P. Nijs uit Deinze..

Kapel Sint-Philomena

Boven de deur van de kantschool in Zeveneken stond het beeld van de Sint-Philomena.

De Kantschool was opgericht in 1843 door pastoor Augustinus Vermeulen, maar stopte in 1918.
Het gebouw deed nadien dienst als toneelzaal, cinemazaal, feestzaal en huisvestte ook een tijdlang de K.S.A-Zeveneken en de jongerenvereniging Joka. Het gebouw werd afgebroken in 1972.

Mariakapel

Wellicht in de 19de eeuw werd langs die bocht van de smalle Ruilarewegel een kruis gezet, enkele jaren na WO I was die verdwenen.
Evelien De Bruycker, een bewoonster uit Ruilare, nam rond 1925 het initiatief om op dezelfde plaats een stenen veldkapel op te trekken. Nadat Gustaaf Sey mee hielp met de metser Tuur De Grote bij de opbouw van de kapel, bleef Gustaaf Sey en zijn familie 70 jaar lang, van generatie tot generatie, voor het onderhoud en verfraaiing van het lieftallige en sobere kapelletje instaan.

Kloosterkapel

In 1869 werd het klooster, van de zusters van de Kindsheid Jesus, in Zeveneken gesticht met 3 zusters, waarvan zuster Livina de eerste overste werd. Ze starten in het Godshuis met bejaardenzorg en openden een nieuwe bewaarschool in 1870. De kloostergemeenschap had hun klooster in de Sint-Elooistraat. 
De kapel werd in 1876 in gebruik genomen en was toegankelijk voor alle godsdienstige genootschappen.

Mariakapel

Op 21 februari 1819 deed pastoor Wauman een oproep voor een omhaling om een gekleed beeld te plaatsen op het altaar van Onze-Lieve-Vrouw in de kerk en ook om een kapel te plaatsen aan de dreef.
Wat later, in 1822, schonk de familie Scheiris een houten kapel om te plaatsen aan ‘de dreef’ als de processie uitging.

Kapel Eikstraat

Aan het begin van de Eikstraat, aan Lozen Boer, stond het kapelletje met boven de deur: Langs deze weg stel geen voet of zeg: Maria wees gegroet!